Suzanne Hartmann, kinderarts

Iedere fase van het leven heeft voor kinderen andere uitdagingen. Soms gaat het vanzelf, soms zijn er kleine of grote problemen. Als kinderartsen zijn wij opgeleid om samen met het kind of de jongere en met hun ouders/verzorgers te onderzoeken wat er nodig is. Het kind staat centraal. Het is een mooie uitdaging om samen te zoeken naar de juiste aanpak en behandeling van de klachten. Het begint bij goed luisteren en het in kaart brengen van de problematiek, om uiteindelijk samen een behandelplan op te stellen, shared decision making.

Ik ben opgeleid aan de Universiteit van Antwerpen en het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen. Gedurende mijn opleiding heb ik onderzoek gedaan in de neonatologie en kinder maag darmziekten. In 2002 ben ik in Nederland gaan werken als algemeen kinderarts, met als aandachtsgebied diabetes bij kinderen en kinder maag darmziekten. De buik is zeer gevoelig bij kinderen en pijn in de buik kan geassocieerd zijn met klachten die geen lichamelijke oorzaak hebben. Vanuit deze ervaring ben ik mij meer gaan verdiepen in de sociale kindergeneeskunde. Het ziekenhuis waar ik toen werkte had een grote polikliniek voor sociale kindergeneeskunde en ik was 1 van de kinderartsen in het team verantwoordelijk voor deze zorg.

Daarnaast nam ik jaren deel aan de commissies kwetsbare zwangeren en signalering interventie kindermishandeling en de commissie spoedeisende kindergeneeskunde. Vanuit mijn interesse voor preventie in de kindergeneeskunde en met name ook preventie van schoolverzuim ben ik in 2018 bij TNO aan de opleiding tot Jeugdarts KNMG begonnen. Deze opleiding heb ik in 2020 afgerond. In die tijd heb ik enkele jaren ervaring opgedaan bij een Thuiszorgorganisatie en GGD, met speciaal aandacht voor schoolverzuim bij middelbare scholieren en de preventieve gezondheidszorg voor vluchtelingenkinderen.

Met veel plezier ben ik in mei 2021 bij MC Kinderplein begonnen. Kinderen worden verwezen met een breed scala aan klachten. Bij de analyse, diagnostiek en behandeling van de problematiek is er niet alleen aandacht voor de klacht, maar is de context van het kind minstens zo belangrijk en dit in relatie tot het ontwikkelingsniveau van het kind of de jongere. Elke dag is het weer een mooie uitdaging om hier mee bezig te zijn en een verschil te kunnen maken.

Registraties en lidmaatschappen:

  • Beroepsvereniging Nederlandse Vereniging Kindergeneeskunde (NVK)
  • Lid van de NVK commissie Expertise groep Global Child Health
  • Beroepsvereniging Jeugdartsen Nederland (AJN)
  • Federatie Medisch Specialisten
  • BIG registratie
  • Medisch specialisten register (RGS): Kinderarts en Jeugdarts KNMG