Reisverklaring

Wat heb ik nodig als ik medicijnen meeneem op reis?

Als u op reis gaat en medicijnen gebruikt die onder de Opiumwet vallen -sommige medicatie voor slaap, pijn, ADHD of medicinale cannabis-, moet u een verklaring meenemen om aan te tonen dat u die medicijnen op advies van een arts gebruikt. Deze verklaring vraagt u zelf aan bij het CAK via de volgende link: CAK – Medicijnen mee op reis (hetcak.nl)

Welke verklaring u nodig hebt, hangt af van het land waar u naar toe gaat. Het medicijnpaspoort is geen geldig document, maar is wel handig om mee te nemen als u zorg nodig hebt in het buitenland.

Schengenverklaring of medische verklaring

Reist u naar een Schengenland? Dan moet u een Schengenverklaring aanvragen. Als de reis door verschillende Schengenlanden gaat, is maar 1 verklaring nodig tot maximaal 4 landen. De verklaring is 30 dagen geldig. Als de periode langer is, heeft u meer verklaringen nodig. De data moeten dan goed op elkaar aansluiten.

Voor landen buiten het Schengengebied heeft u een medische verklaring nodig. Deze verklaring is 1 jaar geldig. De medische verklaring is ook geldig in Schengenlanden waar u doorheen reist om bij de eindbestemming te komen.

Op de website van de rijksoverheid staat een overzicht met landen en wat u moet doen voor de aanvraag van een Schengenverklaring of medische verklaring. Voor sommige landen moet u een medische verklaring nog laten legaliseren. En soms moet u contact opnemen met de ambassade van een land voor aanvullende regels.

Wat moet u doen?

  • Ga naar: CAK – Medicijnen mee op reis (hetcak.nl) en download de juiste verklaring.
  • Vul deze verklaring in en mail de ingevulde verklaring naar info@mckinderplein.nl.
  • De arts ondertekent de verklaring en u ontvangt de ondertekende verklaring retour per mail.
  • Handel uw aanvraag verder af op de site van het CAK.
  • Zorg dat u uw verklaring tijdig aanvraagt.