Reisverklaring

Wat heb ik nodig als ik medicijnen meeneem op reis?

Als je op reis gaat en medicijnen gebruikt die onder de Opiumwet vallen -sommige medicatie voor slaap, pijn, ADHD of medicinale cannabis-, moet je een verklaring meenemen om aan te tonen dat je die medicijnen op advies van een arts gebruikt. Deze verklaring kun je bij ons aanvragen. Welke verklaring je nodig hebt, hangt af van het land waar je naar toe gaat. Het medicijnpaspoort is geen geldig document, maar is wel handig om mee te nemen als je zorg nodig hebt in het buitenland.

Schengenverklaring of medische verklaring

Reis je naar een Schengenland? Dan moet je een Schengenverklaring aanvragen. Als de reis door verschillende Schengenlanden gaat, is maar 1 verklaring nodig tot maximaal 4 landen. De verklaring is 30 dagen geldig. Als de periode langer is, heb je meer verklaringen nodig. De data moeten dan goed op elkaar aansluiten.

Voor landen buiten het Schengengebied heb je een medische verklaring nodig. Deze verklaring is 1 jaar geldig. De medische verklaring is ook geldig in Schengenlanden waar je doorheen reist om bij de eindbestemming te komen.

Op de website van de rijksoverheid staat een overzicht met landen en wat je moet doen voor de aanvraag van een Schengenverklaring of medische verklaring. Voor sommige landen moet je een medische verklaring nog laten legaliseren. En soms moet je contact opnemen met de ambassade van een land voor aanvullende regels.