Diëtist

Jasmin Ghorbanian

Ik ben gespecialiseerd in gewichtsbeheersing, eetproblemen en eetstoornissen bij kinderen, adolescenten en volwassenen. Aangezien iedereen een eetstoornis op zijn eigen unieke manier beleeft, bied ik behandeling op maat. Mijn behandelwijze is gericht op de onderliggende oorzaken. Dit houdt in dat ik vooral kijk naar wat jouw eetstoornis in stand houdt en wat er moet gebeuren om het bijbehorende gedrag te veranderen.

Mijn opleiding heb ik afgerond aan de hogeschool Den Haag met een Bachelor of Health Care in Nutrition and Dietetics. Tijdens en na de opleiding werkte ik samen met een Amerikaanse diëtist bij een verslavingskliniek in Rotterdam. Samen met een team hebben wij velen begeleid die kampten met een vorm van verstoord eetgedrag. We werkten in groepen en in 1-op-1 sessies en allemaal hadden ze last van een vertekend zelfbeeld, een gebrek aan eigenwaarde en gevoel van controle verlies. Sommigen hadden ook een vorm van dwangmatig handelen ontwikkeld. Op het moment dat we werkten met de onderliggende problematiek verdween het verstoorde eetgedrag vaak vanzelf.

Wist u dat 95% van de diëten met als doel gewichtsverlies niet werkt? Diëten zijn op lange termijn niet vol te houden, omdat de focus teveel ligt bij calorieën of punten tellen, uitsluiten of verbieden van een bepaalde voedingsgroep, uithongeren, het gebruik van pillen, poeders, dieetvervangers en/of de focus op één bepaald doel…

Hierdoor valt iemand vaak terug in het oude voedingspatroon met als gevolg terugval naar het oude lichaamsgewicht of juist zelfs zwaarder worden dan voorheen. Dus is het belangrijk om op zoek te gaan naar de dieperliggende oorzaak van het eetprobleem. Een dieet alleen is dan niet de oplossing. Als je inzicht krijgt in fysiologische reacties, denk- en gedragspatronen, je persoonlijke behoeften en voorkeuren en daarbij natuurlijk en puur leert eten, zul je jouw eetbuien en overeten kunnen voorkomen en zal je je energieker voelen. Ik geloof dat pure en onbewerkte voeding een belangrijke basis is voor een gezond lichaam en een gezonde geest.

  • eetstoornissen zoals anorexia nervosa, boulimia nervosa of binge eating stoornis
  • eetproblemen & gewichtsproblematiek bij o.a. ADHD of autisme
  • emotie eten
  • gewichtsbeheersing via de Non Diet Approach
  • Plantaardig en veganistisch eten

De ‘Non-Diet Approach’ is een unieke methode:

  • je leert op een neutrale manier naar eten te kijken en je obsessie voor eten kwijt te raken
  • je leert te luisteren naar wat jouw lichaam nodig heeft
  • je leert weer te vertrouwen op je eigen keuzes en voorkeuren
  • je kunt het gewicht te bereiken dat bij jouw lichaam past waardoor je nooit meer op dieet hoeft

Deze aanpak helpt je een gezonde relatie met eten op te bouwen en in balans te komen met je lichamelijke, emotionele en mentale gesteldheid.

De vergoeding voor begeleiding door een diëtist zit in het basispakket. Drie uur per kalenderjaar wordt vanuit het basispakket vergoed. Veel zorgverzekeraars vergoeden de diëtist daarnaast nog vanuit hun aanvullende pakketten. Kijk hier voor een overzicht van de aanvullende verzekeringen.

 Let op: de vergoeding uit het basispakket komt waarschijnlijk ten laste van je eigen risico als je geen andere medische kosten gemaakt hebt dit jaar. Alleen bij kinderen <18 jaar geldt geen eigen risico.