Lothar Gerling, kinderarts

Op één maart 2020 ben ik begonnen als kinderarts ZZP, na 16 jaar gewerkt te hebben in het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis. In 2003/2004 zijn mijn partner Susanne Ey-Gerling en ik geëmigreerd vanuit Duitsland naar de mooie provincie Zeeland. In Zeeland zijn onze 2 kinderen in 2004 en 2007 geboren.

In het ADRZ was ik gespecialiseerd in de kinder-diabetologie (suikerziekte), de kinder-endocrinologie (hormonen), de kinder-lipiden-poli (vetstofwisseling) en de psychosociale kindergeneeskunde. Eerder heb ik me in Duitsland verdiept in de neonatologie (vroeg- en pasgeborenen), de gastro-enterologie (maag-darm-lever) en de somnologie (slaapgeneeskunde).

Opgeleid tot arts en gepromoveerd ben ik op de Westfaelische-Wilhelms-Universiteit te Münster. Een mooie fiets- en studentenstad en centrum van het Münsterland. Opgegroeid ben ik in het rustige grensstadje Vreden (D) op nog geen 15km van Winterswijk en Groenlo.

Mijn medische interesse ging tijdens mijn carrière van de acute zorg steeds meer richting de begeleiding van chronisch zieke kinderen en hun gezinnen. In de voorbije jaren heb ik naast de functie van voorzitter van het kinderdiabetescentrum Zeeland ook sinds 2004 voor pediatrische instanties op het gebied van de sociale pediatrie gewerkt. Begonnen ben ik bij het KNOR-team. Een multidisciplinair team bestaande uit kinderarts, neuroloog, orthopeed en revalidatiearts met spreekuren in het revalidatiecentrum Reigerbos te Goes. Begeleid worden hier kinderen met vooral meervoudige beperkingen.

Vervolgens heb ik vanaf 2006 kinderen medisch mogen begeleiden als ondersteuning voor multidisciplinaire teams op de medisch kleuter dagverblijven (MKD, nu CDK) in Goes en Middelburg en het medisch kindertehuis in Vlissingen. Toen werd mij nog eens het grote belang en de kracht van de sociale en preventieve geneeskunde duidelijk. Samen met de leiding en de pedagogische medewerkers werd een voedingsproject uitgezet voor de medische kleuterdagverblijven en vooral het medisch kindertehuis. Vooral in het kindertehuis is sindsdien een veranderd voedingsbeleid ingevoerd tot grote tevredenheid van kinderen en medewerkers. Mijn regelmatige consultaties voor obstipatieklachten en overgewicht werden in het verloop overbodig, wat mij positief verraste.

Goede samenwerking binnen een groep en ervaringen over brengen aan en delen met medewerkers zijn grote drijfveren in mijn motivatie.

De intentie voor deze carrièreswitch, komt dus vooral voort uit mijn overtuiging van het belang van de sociale pediatrie en preventieve geneeskunde. Door de mogelijkheden die kinderplein biedt, zie ik tal van mogelijkheden me hier verder vorm aan te geven. Vooral maatschappelijke onderwerpen als school, gezin, voeding, beweging, slaap en media- of beeldscherm hygiëne en het begeleiden van gezinnen bij problemen, spreken me erg aan.

De preventie van ziekte trok me steeds meer ook in de bredere zin van het woord. Uiteindelijk ben ik nu werkzaam in de psychosociale kindergeneeskunde en verdiep me daarnaast in de leefstijlgeneeskunde met haar mogelijkheden via voeding, beweging, slaap en beeldscherm hygiëne klachten en ziekte te bestrijden of juist te voorkomen. Sinds maart 2020 ben ik met enthousiasme bezig in mijn nieuwe functie en hoop de volgende jaren de psychosociale zorg voor kinderen en jongeren en ook waardevolle leefstijlinterventies in Zeeland op de kaart te zetten.

Spreekuur

Mijn spreekuur dagen op de praktijk zijn: maandag Goes en woensdag Rotterdam
U kunt mij ook bereiken op het volgende e-mail adres: l.gerling@mckinderplein.nl